Cod de conduita al ONG

Miercuri, pe 7 martie, la Palatul Parlamentului, Sala C-tin Brancusi, a avut loc evenimentul CODUL DE CONDUITA -un intrument la indemana organizatiilor neguvernamentale. A fost organizat de Opportunity Associates – Romania impreuna cu FDSC si finantat de World Learning. *Cred ca sunt deja defectat profesional. Toate textele mele suna a comunicate de presa…* Revenind, conferinta se dorea sa fie o dezbatere a unei propuneri de cod de conduita la nivel de sector ONG. Am fost foarte impresionat de maturitatea dovedita de oamenii prezenti la eveniment. Mediul ONG-ist este vazut ca fiind alcatuit, in general, din neprofesionisti dar acesti “neprofesionisti” au inteles de 100 de ori mai repede necesitatea implementarii unui cod de conduita decat au facut-o “multinationalii” cu care m-am intalnit pentru “Premiile pentru Etica in Afaceri”. Au inteles ca, in primul rand, implementarea unui cod de conduita/cod de etica foloseste organizatiei si dezvoltarii ei pe termen lung.

Printre vorbitori au fost, Mihai Rosca -Dir. Exec. Fundatia pt Copil, Comunitate si Familie, Magda Ciobanu -Dir. Exec. Forumul Donatorilor Romani, Alexandra Caracoti -External Affairs Officer World Bank, Ion Olteanu  -Centras, Mihai Lisetchi – AID ONG.

Ideile principale care au reiesit din discursurile lor cred pot fi rezumate in urmatoarele:
– ONG-urile sunt concurente directe cu statul intr-o anumita privinta, pentru ca ofera servicii sociale comunitatii mai ieftine si mai bune.
– Cod de Conduita (CC) reprezinta o etapa fireasca in dezvoltarea sectorului.
– Autoreglemtarea este un pas ce trebui facut, printre altele, pentru a evita o reglementare fortata si neeficienta.
-CC si autoreglemantarea sunt o dovada de maturitate din partea sectorului ONG.
-E foarte important ca acest CC sa nu devina o forma fara fond.

O sa va tin la curent cu noutatile in ceea ce priveste acest proiect.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.