This could be Rotterdam…

Am fost saptamana trecuta iarasi in Olanda. De data asta, nu doar in scop turistic ci si cu un pic de treaba oficiala. Astfel, am ajuns mai departe de Amsterdam si am vizitat si pentru o jumatate de zi Rotterdam.

Orasul este la total diferit fata de Amsterdam, de la cladiri, mentalitati, oameni, etc. iar rivalitatea dintre cele doua este foarte aprinsa. Amsterdam cu canalele lui simetrice, podurile cochete, stradutele inguste si zecile de cafenele (nu doar coffee-shops), are un aer de oras romantic, medieval, un farmec de oras vechi.

Rotterdam a fost “nivelat” de bombele germanilor in al 2-lea razboi mondial si, de aceea, cu greu mai gasesti o cladire cu aerul celor din Amsterdam. Aici domina zgarie norii, spatiile mari, deschise, culorile stralucitoare. E cu totul alta lume. Si mi-a placut la nebunie.

Am avut ocazia sa ma plimb cu bicicleta prin Rotterdam si, cum va puteti imagina, este cu totul altceva decat prin Bucuresti. Oamenii sunt atat de draguti si rabdatori, este fenomenal…

Unul dintre cele mai memorabile locuri pe care le-am vizitat  (foto 1) este o cladire veche, fostul sediu al Holland America Line. HAL este o companie olandeza fondata in 1873, care a inceput prin a transporta emigranti din toata Europa catre mult ravnitul New York. Cu ajutorul povestilor gazdei noastre olandeze, aproape simteai visele indepartate, sperantele pentru un nou inceput, teama fata incertitudinea unui drum peste Ocean, ale sutelor de mii de oameni care au plecat spre America pentru o noua viata…

The Beautiful South – Rotterdam.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.