“Stiti cum e…asa e viata”

Se spune ca in vanzari trebuie sa fii caine…Ei bine, eu am vorbit cu o hiena.

O sa reiau aproximativ o discutie telefonica cu un agent de vanzari de asigurari de viata de la ING.

Detalii necesare. Prin decembrie am fost sunat de un domn de la aceeasi companie, pe aceeasi tema. I-am raspuns foarte sincer ca nu este o prioritate acum si sa revina in primavara.

Seara. Suna telefonul. Numar de fix Vodafone. Banuiam ca este un furnizor de ceva. Raspund totusi.

ING: “Buna seara,  numele meu este ING si ma ocup de asigurari. Aveti doua minute?”, o voce calma. Vorbeste incet, rar dar clar. Se simte experienta in voce. Aproape ca nu asteapta raspunsul meu.

Eu: “Da, buna seara. Va ascult…”, stiu deja ce o sa spun. Astept un moment doar sa aduc vorba de telefonul din decembrie…

ING: “Figurati in baza noastra de date cu nu stiu ce. Ce parere aveti despre asigurarile de viata?”

Intrebare cu raspuns deschis. Cea mai buna tactica in cold calling sa incepi. Daca pici in capcana, incepi sa vorbesti pana te plictisesti sa te asculti.

Eu: “Multumesc pentru telefon dar sa stiti ca am vorbit deja cu un coleg al dvs. prin decembrie despre acelasi lucru. A ramas sa ne auzim in primavara sa continuam discutia”.

O spun sigur pe mine si increzator ca am incheiat conversatia.

La capatul celalalt al telefonului simt un moment de ezitare. Ciudat. ING revine si contra-ataca. Am lucrat in vanzari de asigurari si stiu ca au scenarii de discutie. Probabil ca a crezut ca este o obiectie inventata de mine, un bullshit. Ce imi spune in continuare, m-a inghetat.

ING: “Am inteles…Stiti cumva numele lui?”

Eu: “Nu, chiar nu imi aduc aminte…”

ING: “Era asa un tip serios, cu voce groasa? Din pacate, colegul meu a murit…Stiti cum e…asa e viata…ce s-ai faci. Eu am preluat si baza lui de date”

Simt ezitarea, simt tonul rece si fals. Intuiesc ca minte. Vreau sa fiu nesimtit dar nu pot. Sunt totusi blocat de ce imi spusese. Daca spune adevarul? Umanitatea din mine nu putea sa conceapa ca ar putea sa joace jocul asta. Ii prezint condoleante.

ING: “Multumesc….Bun, daca erati asa hotarat sa continuati discutia cu colegul meu, ce spuneti de o intalnire”?

Ultima fraza suna triumfator. M-am simtit deja in galeria de trofee. O poveste de spus amicilor din vanzari dupa munca. Tupeul m-a exasperat. I-am taiat-o scurt si am incheiat conversatia.

Poate ma insel dar instinctul imi spune ca a mintit. Cred ca potentialii clienti au folosit de multe ori scuza conversatiei cu un alt coleg incat au nascocit raspunsul perfect. Sau poate a fost inventia ei.

Oricum, o sa revina cu un telefon. Sau colegul…

0 thoughts on ““Stiti cum e…asa e viata”

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.