Voi cum treceți?

Aveam azi o discuție complicată cu Simina despre lucruri la care mai bine nu te gândești. Sau te gândești dacă ești filozof de profesie și atunci chiar nu ai cum să scapi.

După întâlnirea noastră, care m-a pus și pe mine pe gânduri, mi-am adus aminte de un articol al lui Andrei Pleșu publicat în Dilema Veche acum ceva vreme. M-a impresionat atunci și îl țin la îndemână să îl mai recitesc uneori.

Ce sens au lucrurile? Cum trăim? La ce bun? Ca să mă simt cît de cît activ şi inteligent, încropesc, în grabă („în grabă“ e mult spus) un inventar: cîte tipuri de trecere prin viaţă există? Continuarea în arhiva Dilema Veche.

 

Acum că ați citit, vă întreb, voi cum treceți prin viață?

4 thoughts on “Voi cum treceți?

  • De fapt de aici din Crangasi, mi se pare ca Plesu se complica un pic 🙂 Depinde de felul in care iti percepi existenta: ca pe o eterna repetitie a unor arii deja cantate si ras-cantate sau ca un one hit wonder care va scoate pamantul de pe orbita. De aici putem derapa la Kundera vorbeste de “the incredible lightness of being” si la tata Nietzsche care propovaduieste calea “eternei reintoarceri”. Pe scurt te contrazic…e bine sa te gandesti, sa filozofezi din cand in cand. Sau macar o data si bine! Eu nu m-am hazardat inca.

  • Ma, cuțule, ai și tu dreptate. Am fi mai senini și tâmpi dacă nu am mai cădea și în stările astea de filozofeală.

    Îmi place asta cu one hit wonder și eu cred că m-am decis cumva că așa o să fie. Cu toate că. mi-ar plăcea un album de best hits care să țină câteva milenii.

    Mulțam!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.