Merită să studiezi în România?

Am tot citit în perioada asta discuțiile despre BAC-ul dezastruos și situația învățământului nostru universitar. Eu am absolvit acum câțiva ani ASE București, Facultatea de Relații Internaționale. În principiu, ce o să scriu aici are legătura cu experiența personală cu ASE dar este influențată și de povestirile prietenilor care au studiat și studiază prin țară sau pe afară.

Nu cred că mai este de mult important de demonstrat că sistemul nostru de educație este depășit față cel din alte țări (Ranking ARWU, Ranking The Times.). De la omul simplu și pâna la cel mai educat, cu toții simțim că undeva, ceva scârțâie. Lipsa unei strategii pe termen lung legat de viitorul României se vede și în lipsa unei direcții pentru educație. Cât de greu este ca guvernanții noștri, cu ajutorul unor consultanți deștepți, să dezbată punctele noastre slabe, cele puternice și să realizeaze un plan pentru următorii ani. Să spunem, că România are mari șanse să dezvolte un avantaj competitiv în industrii creative (Ai auzit, Răzvan?) și încă vreo două arii. Arii care normal sunt și relevante pentru ce se va cere pe piața muncii în următorii 10-20 ani. Bun, mai departe, se pun în mișcare mecanismele: curiculă, profesori, materiale,  ucenicie, etc. Întreb și eu, retoric, normal.

O altă problemă cu care cred că o să ne confruntăm în perioada următoare este lipsa forței de muncă ”blue-collar”. Cumva în ultimii ani, cei mai mulți tineri trec prin facultăți specializate doar de dragul de a termina o facultate. S-a pierdut dorința de a practica o meserie cinstită, care implică muncă manuală. Nu găsesc acum articolul, dar știu că am citit undeva că România are o rată dezastruoasă a absolvenților care își găsesc slujbe în domeniul studiat. Adică, exact care este ideea…

Ca să ajung și la întrebarea din titlu, dacă merită să urmezi studiile universitare/post-universitare în România. Răspunsul meu este un foarte hotărât nu. În condițiile în care piața de muncă este una regională/europeană/internațională și deja nu mai concurezi doar cu cei din țara ta, care au trecut prin același tip de învățământ, cred că este o pierdere de vreme. Gândiți-vă că, în timp ce eu studiam la ASE marketing cu un domn profesor care nu auzise de rivalitatea dintre Amazon.com și Barnes & Nobles, în alte universități se pregăteau studenții care studiau leadership și antreprenoriat de ani de zile.

Pe lângă asta, experiența de a trăi și învăța în altă țară este una cu totul diferită, completă. Normal că nu este ușor, nu este pentru oricine, este mai scump, probabil că trebuie să lucrezi și să faci câteva sacrificii.

Nu condamn pe veci învățământul nostru. Departe de mine gândul ăsta. Am multă încredere în nația asta dar trebuie ca lucrurile bune începute să fie păstrate și construit mai departe pe ele. Am prieteni care au rămas să predea la ASE, oameni cu viziune, bine intenționați. Trebuie ca ei să fie ajutați să crească, încurajați să își asume responsabilități din ce în ce mai mari și să nu fie umbriți de aceleași personalități sumbre.

Voi ce spuneți despre asta? Ați pleca să (mai) studiați în afară?

foto

2 thoughts on “Merită să studiezi în România?

  • Mai Silviu, de ce nu vorbim noi despre asta la o bere si ma faci sa mi insir balele digitale pe aici? Pai tu singur ai raspuns. Nu, nu merita. Daca dpv al ASEului nu merita, ingineria este si mai dezastruoasa. Cum sa fii un bun inginer inseamna sa vezi si sa faci, la noi nici macar nu se vede, dar sa se mai si faca…
    Dar nici macar asta nu ar fi problema, ci coruptia si, oricat de cliche ar suna, mentalitatea. Eu am avut un prof care dupa ce am fost Erasmus in Muenchen, in loc sa ma intrebe ce am invatat acolo, mi a spus “Pai acolo nu se face mah carte, ce tu ai auzit de aia..sau ailalta? Inveti aicea teorie si apoi cand te vezi cu avionul in brate ca nu porneste la cheie stii tu din teorie ca e din cauza faptului ca nu ai reglat presiunea TZ la lichidul nu stiu care”. Oamenilor de aici le este rusine sa invete, sa accepte ca gresesc sau ca un student ar putea poate avea o idee geniala. Este intretinut mitul profesorului zeu. Si asta nu se rezolva din pacate decat cu trecerea timpului, pentru ca numai asa mumiile care inca mai predau mor si fac loc..vrand nevrand altora care, speram noi, nu sunt angajati pe nepotism.

    Deci nu, nu si iar nu. Sfat pentru orice persoana citeste blagosloveniile lui Silviu si are, din orice motiv, intrebari legate de unde se studiaza ingineria cel mai…sistematic: mergeti la nemti! Sunt atat de buni cum se povesteste!

    Gata, am facut si reclama. Ma duc sa ma culc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.