Sezonul 2011 se încheie. Începe 2012…

Am tot amânat să scriu articolul ăsta. Nu pentru că nu aș avea ce să scriu despre ultimul an. S-au întâmplat multe, pe plan sportiv și nu numai, mi-am depășit unele așteptări, mai am de lucrat la altele. Partea cea mai grea nu este concluzionarea ci, cum mă simt acum, în fața unei foi goale, nevoit să pun ceva în loc.

Acum un an aveam un plan foarte general. Vroiam să mă apuc de triatlon, normal, ca amator, și visul meu a devenit atunci să particip la un Ironman Kona în următorii 4-5 ani. Distanțele mi se păreau ridicole, imposibile. Acum mi se par doar foarte greu de atins, dar realizabile.

Cum mie îmi place să fac lucrurile cu cap, planificat, prima chestie a fost să îmi cumpăr biblia lui Joe Friel și să schițez un plan de antrenament. Partea asta e mai grea decât pare, mai ales dacă este prima dată când o faci. Nu știam care sunt limitele mele, cât timp o să pot să mă antrenez câte 8 ore pe săptămână. Poate cel mai greu a fost că atunci, la început, nu aveam cu cine să mă sfătuiesc și trebuia doar să adaptez din mers, în funcție de cum mă simțeam.

Ideea unui plan de antrenament anual este să culmineze, undeva după vreo 6-7 luni de când începe, cu o perioadă de vârf. Așa că mi-am ales de atunci competițiile la care voi participa în următorul an, importanța lor și eventuale obiective. După ce am terminat m-am uitat pe plan și m-am speriat. Aveam practic un nou job. Calendarul meu se învârtea în jurul antrenamentelor și a competițiilor. Nu știam cum o să iasă și îmi aduc aminte că aveam mai multe îndoieli decât certitudini.

The Dark Ages

Spuneam că îmi place să planific. Da, doar că de obicei, îmi pierd răbdarea pe parcurs și atunci mă arunc, tot cu cap, dar cu el înainte. A urmat o perioadă întunecată, la propriu, de câteva luni bune, toamna, iarna și începutul primăverii, în care mă trezeam aproape în fiecare dimineață pe la 6.30 ca să ajung la antrenamente și apoi imediat la birou. Pentru mine orele înainte de 8.00 nu existau înainte de experiența asta. A fost foarte greu la început și îmi aduc aminte că ajungeam la birou terminat iar pe la 13.00 căutam un loc să mă întind. Seara eram zombie și mă întrebam cât o să mă țină noua nebunie. Din fericire, m-a ținut și îmi plăcea din ce în ce mai mult. Energia îmi venea atunci când simțeam că evoluez, îmi îmbunătățeam timpii sau numărul de bazine pe care le puteam face fără pauză. Am plecat de 150 metri în bazin, pe care îi terminam cu greu, gâfâind, și am reușit să fac la Aqua Challenge 1500 metri. Și mi-a plăcut la nebunie!

Competițiile

După luni bune de antrenament, îmi lipsea adrenalina din jurul unei curse, așa că m-am bucurat enorm când am putut să particip la prima. Am descris competițiile pe larg aici, dacă vreți să le revedeți. Un mare câștig al perioadei de curse care a urmat este că pot să spun că am înțeles expresia hiper uzitată de toți fotbaliștii: ”Sper să facem o figură frumoasă!” Da, chiar asta speri înainte de o cursă. :)) Te-ai antrenat mult, ai emoții mari, speri că o să fii în formă și că durerea aia de gambă nu o să apară acum. Vrei să dai un semnal de încredere, nu vrei să pari lăudăros dar nici slab. Mda, vrei să dai tot ce e mai bun și să faci o figură frumoasă pentru fani. 😛

Rezultate

Hmm, ăsta chiar e un exercițiu interesant de sumarizare pentru mine. Ce am câștigat după anul sportiv, după acest sezon.

Sunt câteva lucruri evidente. Înot, biciclesc și alerg mult mai bine și mai mult ca acum un an, sunt într-o formă fizică și psihică mai bună. Mă simt excelent, sănătos. Mi-am dezvoltat o disciplină pe care pot să o folosesc la orice. Conform jurnalului de antrenament, m-am antrenat din ianuarie și până în octombrie, 200 ore, am făcut în total 300 de activitați sportive, am alergat 300 km, am înotat 25 km și am pedalat 950 km. (Oh, Doamne, mi se pare așa puțin! Cam atât face un profi într-o lună. Oricum, nu sunt toate contorizate. 😛 )

Totuși, cel mai important este că am cunoscut mulți oameni noi, pasionați de mișcare ca și mine. Acum o să încep ”perioada întunecată” alături de ei și știind că suntem mai mulți nebuni. Am văzut locuri frumoase în țara noastră, și nu numai, pe care altfel nu le-aș fi văzut. M-am îmbogățit enorm în acest an și vă mulțumesc pentru că m-ați urmărit și susținut în tot acest timp. Despre viitor, în curând. Acum se coace planul.

 

1 thought on “Sezonul 2011 se încheie. Începe 2012…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.