Ce e mai important? Locul sau timpul?

Nu, nu mă refer la spacetime… asta pentru fizicienii dintre voi. 😉

Ca să clarific, într-o cursă este mai important să ai un timp cât mai bun sau să te clasezi cât mai în față?

Mie răspunsul mi se pare evident: timpul este singura măsură reală a performanței. Doar așa poți să te evaluezi față de antrenamente sau de la o cursă la alta. Locul obținut într-o cursă este o măsură indirectă și te poate înșela. Poți crede că ești mai bun decât ești cu adevărat într-o zi în care concurența este slabă. Sau dimpotrivă, te poți demoraliza, când ești depășit într-o cursă în care concurezi împotriva campionului național, balcanic sau cine știe cine și-a mai făcut apariția. Secretul este să te poți detașa (nu total, evident) de concurenți și să realizezi că de fapt cursa cea mai importantă o ai, de fapt, cu tine. Cu limitările tale, cu gândurile tale sau cu toate experiențele de până atunci. Când atingi nivelul ăsta de concentrare și de disponibilitate de a te depăși, pe tine, în primul rând, răsplata va veni de la sine.

Și, în caz că nu v-ați dat seama până acum, nu mă refer doar la competiții sportive.

În viața de zi cu zi, este la fel de important să îți alegi cu atenție măsura succesului și a împlinirii tale, independent de alții. Am zis. 🙂

4 thoughts on “Ce e mai important? Locul sau timpul?

 • Referindu-mă la competiții sportive, nu este chiar o măsură perfectă 🙂 Ce se întâmplă atunci când condițiile sunt împotriva ta? Noroi, ploaie, frig etc. Timpul tău suferă față de ce ți-ai propus. Ai putea să faci o evaluare mai exactă comparându-te cu cei de pe primele 2/3/5 locuri, dar și atunci aceștia s-ar putea să nu fi avut un A race.

  Însă sunt complet de-acord cu concluzia 🙂

 • De ce mai vii la concurs, atunci? De ce nu iesi, singur, la antrenament si de ce nu incerci atunci sa te autodepasesti?

  Eu zic ca-i ca la fotbal: pe goluri. Ce ma intereseaza pe mine ca Romania s-a autodepasit pe ea insasi in ultimele 10 meciuri, daca nu s-a calificat la niciun turneu final in ultimii 200 de ani?

  Eu cred ca la un concurs adevarata masura a performantei este locul pe care-l ocupi la final.

 • Sunt si de acord cu voi pe alocuri.

  Competitia e cea mai buna chestie, te face sa evoluezi prin dorinta de a-l bate pe unul mar la ceva 😀

  Eu doar insist pe ideea sa nu iti faci din loc un scop in sine. De cele mai multe ori functioneaza impotriva ta. Sau in fine, te pot imbata niste rezulte slabe dar pe niste locuri bune. Imi dau seama ca pentru orgoliu functioneaza dar nu cred ca asta e ideea. 🙂

  Emilian, stim cu totii care sunt sansele noastre ca amatori, sa facem ceva fabulos intr-un concurs de triatlon. Tocmai, eu cred ca venim pentru atmosfera dintr-un concurs si pentru ca competitia ne face sa scoatem un timp mult mai bun decat am reusi la un antrenament si NORMAL ca vrem sa avem la final si un loc cat mai bun!! 🙂

  Mersi pentru pareri, baieti!

 • Eu particip la fiecare concurs avand in minte ca trebuie sa urc cat mai mult in ierarhie. Nu ma gandesc ca trebuie sa ma intrec pe mine insumi :), nu ma gandesc ca voi fi implinit spiritual, ci vreau sa-mi vada cat mai mult concurenti roata din spate a biciclei sau calcaiele :). Howgh!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.