Mentorul

Mentor1Cred că antreprenorii sunt, dar mai ales, trebuie să fie, prin natura meseriei lor riscante, foarte siguri pe ei. Atunci când ”te joci” cu economiile tale, ale familiei sau cine mai știe de unde te-ai împrumutat, e important să acționezi cu determinare. Chiar dacă, de cele mai multe ori, e o siguranță pe care nu o ai. ”But you fake it till you make it!”, cum spune vorba. Și nebunia este că… funcționează. Atunci când te arunci în ceva cu determinare și fără să consideri că poți eșua, reușești să aduni energia și resursele de care ai nevoie să îți îndeplinești obiectivele.

Sună bine, până aici. Dar este și un revers al medaliei. Ajungi să crezi atât de mult în tine și în abilitățile tale, încât, uneori uiți că este în regulă să ceri îndrumarea altora, mai experimentați decât tine. Ar fi o aroganță să crezi că deții, de fiecare dată, toate răspunsurile. Ca să câștigi acest reflex de a căuta și în exterior ajutor, trebuie să îl cultivi de cât mai timpuriu posibi, în tine sau în cei din jur. Să nu ne înțelegem greșit. Asta nu înseamnă să urmezi de fiecare dată instrucțiunile, dar e important să le cunoști măcar, iar decizia ta să fie una informată. Uneori, o relație de genul acesta, când este privită pe termen lung, poate evolua într-o relație de mentorat. Pentru mentor, este o definiție în DEX, pe lângă cea principală de îndrumător, sfetnic, care mi se pare că surprinde o subtilitate a procesului. Cu toate că scopul este altul, este un efect secundar, benefic spun eu.

Mentor = Plantă pe care se altoiește o ramură de la o plantă tânără, cu scopul de a-i imprima caracterele acesteia.

Sunt norocos să fi început o astfel de relație de mentorat cu Cosmin Alexandru, o persoană pe care o admir și care mă inspiră cu fiecare nouă întâlnire.  Cosmin va fi alături de mine și de Laura, și implicit de Enovate, și ne va susține în misiunea noastră de a ajuta companiile să crească, frumos, sustenabil, prin descoperirea și dezvoltarea leaderilor lor.

Acest lucru a fost posibil prin intermediul unui proiect, 101 Companii de la Stres la Succes, coordonat de Sergiu Negut. Vă recomand să vă înscrieți în acest proiect inițiat de Romanian Business Leaders și să apelați cu încredere la cei 70 de mentori care sunt pregătiți să vă susțină în încercările voastre.

(foto)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.