Viata fara TV

no tvDe aproape sase ani nu mai am televizor in casa si nici abonament prin cablu. M-am obisnuit atat de tare cu asta incat nici nu imi mai dau seama ca poate fi ceva neobisnuit. Am ajuns asa printr-o intamplare. Cam in acelasi timp, acum sase ani, s-au intamplat doua lucruri: mi s-a stricat televizorul antic si vecinii mei, care piratau cablul tv, au fost prinsi. Cum aveam cablu de la ei, va dati seama ce s-a intamplat. Ce vremuri… 🙂 La cat a durat pana sa cumpar un TV nou, pur si simplu m-am obisnuit fara.

Nu e mare filozofie. E clar ca cel mai mare avantaj este timpul liber pe care il aduce faptul ca nu petrec ore in sir la TV. Ce este interesant este ca atunci cand ajung in preajma unui televizor, devorez orice: reclame, filme pe care le-am vazut de o mie de ori, documentare plictisitoare si orice mai ruleaza. Asta inseamna ca nu comportamentul meu s-a schimbat. Sunt la fel de hipnotizat cand am ocazia.

Un dezavantaj ar putea fi lipsa de informare. Dar nu cred ca este asa. Acum sunt destule siteuri de stiri sau aplicatii care transmit anumite programe si emisiuni TV gratis. Plus ca de pe Facebook aflu cel mai rapid care sunt subiectele cele mai populare la un moment dat.

Ma mai simt pe langa subiect de mult ori cand in conversatii se mentioneaza produse nou aparute, reclame sau nu mai stiu ce campanie publicitare. Atunci trebuie sa explic stingher ca “eu n-am tv de cativa ani”. De exemplu, m-am simtit ciudat cand a aparut in zona Unirii o statuie imensa “a unui urs bling-bling”, cum il vedeam eu. Eram convins ca iar am ratat ceva. M-am lamurit cand, din cele doua doamne care mergeau pe langa mine, una dintre ele ii explica celeilalte cum sta treaba cu ursul. A vazut ea la televizor ca e ceva despre noua sticla sau noua bere Ursus.

Am mai observat ceva. In ultima vreme, am intalnit din ce in ce mai multe persoane care au renuntat constient la TV. Cei mai multi vorbesc de starea de agasare, de “poluare” care vine dinspre anumite canale care se doresc informative. Nivelul programelor este unul redus si nu pare ca se imbunatateste. Dimpotriva. Totul devine mai comercial, mai superficial si mai perisabil. Sunt curios incotro se indreapta lucrurile.

Pana una alta, nu pierdeti nimic daca renuntati la TV. Mai ales daca aveti prieteni cu un flat screen imens pentru meciuri. 🙂

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.