Indecisule, gaseste-ti un motiv si mergi la vot! Te rog :)

N-am spus nimic pana acum despre vot. Nu pentru ca nu m-a interesat. Dimpotriva, am urmarit in ultimele saptamani tot ce se putea despre subiectul asta. Am dezbatut cu prietenii, am vorbit cu familia si cu alti cunoscuti. Am analizat sondaje si-am citit zeci de articole pe bloguri.

Sa incepem cu inceputul. Da, am votat acum ca si in ultimii 13 ani de cand am acest drept. Nu pot sa articulez exact de ce. Pur si simplu, nu pot sa concep sa nu votez. Sunt intrebat ce parere am si simt ca este obligatia mea sa dau un raspuns. Cum sa nu investesc 30 minute in asta?

Voi vota si maine si nu o sa fie nici o surpriza ca voi vota cu Klaus Iohannis, ceea ca va indemn si pe voi sa faceti.

Am observat ca sunt multe motive pentru care oamenii voteaza si despre asta as vrea sa scriu in continuare. Nu indraznesc sa spun ca este o lista completa. E o incercare de a-mi explica mie in primul rand procesul prin care oamenii iau o decizie de a vota.

Sunt unii care voteaza ca si cum nu voteaza. Adica, pentru ei votul nu inseamna nimic. Daca cineva le ofera ceva, atunci sunt bucurosi, poate e chiar prea mult spus, sunt ok sa le dea un vot. Primesti o masa gratis sau un pix si o punga si dai un vot in schimb.

Sunt altii care voteaza de frica. In comunitatile mici, mai ales rurale, poti ameninta oamenii ca daca nu iese la ei in sat cine trebuie sa iasa, o sa fie rau de ei. In ce fel rau? Nu conteaza. Rau. Nu se mai asfalteaza, nu se trage gaz, curent, nu o sa fie subventii. Rau.

Tot aici, sunt cei care voteaza cu cineva anume de frica lui Dumnezeu. Da, functioneaza. Sa nu uitam ca suntem un popor traditionalist care crede in superstitii, noroc, destin mai mult decat in “eu sunt stapanul destinului meu”. Si daca preotul spune ceva ar fi bine sa respecti. Ah, da, el si postasul si invatatorul.

Mai sunt unii care voteaza pozitiv, cu speranta. Sunt motivati de un canditat si de viziunea lui. Chiar cred ca respectivul le poate oferi un viitor mai bun, lor si copiilor lor.

Altii voteaza cerebral. Se uita la optiuni si le analieaza obiectiv. Bine, cat de obiectiv se poate. Ca alegatori suntem influentati de lipsa informatiilor, vitale uneori. Care sunt jocurile strategice din spate, geo-politice, cine pe cine si de ce sustine de la nivel international.

Multi voteaza negativ, cu rautate. Am auzit des asta cu “Basescu ne-a taiat pensile, salariile, a fost criza cand a fost el presedinte”. Asta duce la rationamentul ca “nu votez cu Udrea, Macovei sau Johannis pentru ca Basescu a fost rau cu mine, sunt si eu rau cu el/ai lui.”

Si altele…

Dar de ce votez eu cu Klaus Iohannis.

Este o decizie emotionala in primul si in primul rand. Imi e teama de Romania in care Ponta este presedinte si USL 2.0 este la guvernare.  Ce-am vazut in campanie ca desfasurare de forte, ca propapaganda, ca risipa de resurse financiare, ca mesaje directe sau indirect, ma infioara de-a dreptul. Nota de plata va fi lunga si scumpa. Este o lume in care eu, ca tanar antreprenor, liberal, tata, ma vad cu greu.

As fi vrut sa spun ca Iohannis m-a convins sa-i dau votul meu linistit, doar pentru ce e el. Il cred ca este cinstit, ca vrea binele tarii, ca este un tip diferit de politician dar trebuie sa fac un efort de imaginatie sa ma simt inspirit de el. Vreau ca Presedintele meu sa fie un leader, un conducator ca-n povesti, care are un discurs de Braveheart si care ma face sa cred ca eu, alaturi de ceilalti romani, fiecare cu a ma-sii, ne putem aduna in jurul unei viziuni. Si tragem toti in aceeasi directie. Uneori poate sa fie mai greu dar la final merita. Stiu, nici eu nu sunt normal.

Daca esti indecis si crezi ca nu conteaza votul tau, poate ai dreptate. Dar acum mai mult decat oricand, conteaza daca nu votezi. Nu vota pentru tine daca nu crezi in asta. Voteaza pentru prietenii tai, pentru familia ta, pentru mine. Intreaba-ne de ce votam noi si cu cine. E in regula sa nu stii si sa ceri un sfat. Si cu Iohannis , nu uita!

2 thoughts on “Indecisule, gaseste-ti un motiv si mergi la vot! Te rog :)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.