#30daychallenge: Dușul rece

hmukablÎn luna mai 2016 a fost timpul pentru un alt #30daychallenge și anume: dușul cu apă rece.

Eram plecat din țară împreună cu Laura și eram cazați la un Airbnb. Ne pregăteam să plecăm din apartament și să petrecem o seară frumoasă în oraș, alături de niște prieteni. Eram în întârziere deja și eu mai aveam de făcut un duș inclusiv cu spălat pe cap. Deci trebuia să mă mișc rapid ca să întârziem numai un pic. Intru în duș, dau drumul la apă și aștept să vină caldă. Nimic. Îmi tot feream picioarele de apa rece și neprietenoasă când observ cu stupoare că apa caldă venea dintr-un boiler. Iar boilerul era gol. Cineva (oare cine?) terminase toată apa caldă. Nu puteam să înțeleg de ce mi se întâmplă mie asta.

Mă simțeam ca atunci când mi-au furat bicicleta și nu puteam să accept că nu mai e acolo, în locul în care o lăsasem cu 30 minute înainte. Mă tot învârteam în jurul locului unde o legasem și tot credeam că poate e mai sus, sau mai jos. Poate nu o lăsasem acolo, îmi spuneam. Mă mințeam singur de fapt. Ca și acum. ”Poate am dat greșit de robinet. Da! Sigur asta e.” Am învârtit invers și…un nou jet de apă rece, nemiloasă m-a stropit pe picioare și a transmis o undă de șoc prin tot corpul meu, total nepregătit pentru aceste temperaturi glaciare, de probabil 20 de grade. ”Ok, se pare că nu e apă caldă. Asta e, nu voi mai face duș. Nu e așa rău. O să fac mâine! Da…”. Mintea mea încerca să mă convingă că e ok să amân, să nu trec prin acele chinuri groaznice.

Într-un moment de luciditate, mi-am dat seama că deja trecuseră 10 minute și eu continuam să mă lamentez, singur, în duș. Laura era deja gata și mă aștepta. Cu fiecare secundă care trecea două lucruri se întâmplau. Primul – întârziam din ce în ce mai mult. Al doilea – eu îmi dovedeam că apa rece este, practic, limita bărbăției mele. Fuck it! Am dat la maxim pe rece și am pus apa rece pe mine! Ce a urmat, a fost ca un show penibil, grotesc de chițăituri, suspinuri, respirații sacadate, râs isteric și, la final, o liniște ciudată. Cumva, reușisem să mă spăl peste tot în trei minute. Mă simțeam de parcă dovedisem dușmanul și acum stăteam triumfător deasupra lui. Am început atunci un monolog cu vocea încă tremurândă. ”Cât de penibil să fiu să nu pot face un duș cu apă rece. Oare James Bond, modelul după care eu îmi evaluez viața, ar fi făcut la fel? S-ar fi uitat la jetul de apă rece 10 minute înainte să-l atace? Nu cred! Pentru că James Bond nu e un laș. Și nici eu.” La faza asta, Laura deja nu mai înțelegea nimic. Intrasem la un simplu duș și ieșisem pregătit să încep o revoluție. ”Gata, o lună fac dușuri doar cu apă rece! #30daychallenge it is!”. Și-am plecat.

A  doua zi n-am făcut duș. 😀

A treia zi, întors în țară, era momentul, sau mai bine zis, îl depășisem, să fac iarăși un duș. Înainte să o fac, mi-am dat totuși ocazia să scap. Așa că am început să caut pe net mai multe informații despre asta. Speram să găsesc ceva de genul ăsta: Nu faceți duș cu apă rece! Este nociv! sau Dușurile cu apă caldă prelungesc viața. Nelimitat! Nu…Iată ce am găsit în schimb:

The James Bond Shower: A Shot of Cold Water for Health and Vitality

15 Benefits of Cold Showers That Will Blow Your Mind

7 Reasons to Take Cold Showers and 1 That Really Matters

The horror!

Am intrat în duș și am făcut-o. A fost greu, la fel de greu ca prima oară, dar la final m-am simțit excelent. După vreo săptămână deja nu mă mai temeam de el. Încă nu-mi făcea plăcere dar senzația de după era din ce în ce mai plăcută. Mă simțeam în sfârșit puternic, la fel ca James Bond.

De atunci, au trecut deja aproape 6 luni de când fac doar duș cu apă rece. Singurele momente, vreo 2-3, când am început cu apă caldă dar am terminat tot cu rece, au fost după concursuri sau ture pe care le terminam absolut înghețat de frig, sau plouat și aveam nevoie să-mi revin.

Avantaje

  • circulație mai bună
  • păr, piele mai sănătoase
  • încredere crescută, te simți ca 007
  • imunitate crescută
  • dimineața te trezește instant iar seara, după un duș rece, sunt ca sedat
  • factura mai mică la gaz :))

Dezavantaje

  • n-am găsit încă

PS: am găsit și un TED Talk pe tema asta.

poza de aici

1 thought on “#30daychallenge: Dușul rece

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.