Cele mai dure competiții de anduranță din lume – Partea I

Cum îmi tot căutam noi aventuri pentru anii următori, inevitabil, am dat peste multe curse de anduranță. Pe unele deja le știam după nume, pe altele de abia le-am aflat. În total, m-am oprit la 10, pe care vi le voi prezenta în două articole. Sunt convins că sunt mai multe curse dure de care nu știu, așa că vă rog să mi le spuneți, ori în comentarii ori pe e-mail. Iată-le pe primele 5:

Patagonian Expedition Race, cursă de aventură, echipe, Patagonia, Chile

Patagonian Expedition Race

O cursă de aventură cu tradiție, autointitulată și “The Last WildRace” pentru că a rămas printre puținele curse de aventură care se mai organizează la nivel internațional. După o pauză de doi ani, cursa s-a întors în 2016 cu un traseu care s-a aventurat în adâncurile Patagoniei, în extremitatea sudică a Chile. Pentru a continua tradiția misterioasă a edițiilor precedente, detaliile rutei au fost dezvăluite cu doar 24 ore înainte de start. Ceea ce se știa este că  traseul urma să fie unul care îi va purta pe participanți în zona muntoasă, cu fiorduri și ghețari, dinspre sud -vestul Patagoniei, un teritoriu inospitalier, în care cursa nu mai ajunsese până acum.

Traseul are de obicei o lungime totală de peste 500 km și este împărțit pe diferite probe. Iată, de exemplu, cum a arătat cel din 2011:  248 km de mountain biking, 150 km de trekking și 105 km de caiac pe râuri și mare.

Race Across America, ciclism șosea, individual & echipe, SUA

Christoph Strasser. Credit Lupi Spuma
Este o cursă cu o istorie de peste 35 de ani care îi provoacă pe ultra cicliștii din toată lumea să își depașească serios limitele fizice și mentale. Cursa începe în Oceanside, pe coasta de vest a Californiei, și se finalizează odată cu parcurgerea a peste 4.800 km cu 53.000 m diferență de nivel. Traseul acoperă 12 state și se termină în Annapolis, Maryland pe coasta de est a SUA.

Ruta traversează SUA de la vest la est, parcurgând trei lanțuri majore muntoase (Sierra Madre, Stâncoși și Apalași), traversează cele mai lungi patru fluvii ale Americilor (Colorado, Mississippi, Missouri și Ohio) și Marile Câmpii. De asemenea cursa străbate și câteva dintre zonele reprezentative ale SUA cum ar fi Deșertul Mojave și Sonora, Valea Monumentelor, Marile Câmpii și Gettysburg).

Cursa este deschisă atât amatorilor cât și profesioniștilor, individual sau în echipe de ștafetă de 2, 4 sau 8 persoane.

Badwater 135, alergare montană, SUA

badwater 135
Acoperind o distanță de 217 km, fără oprire, între Death Valley din estul Californiei și până la Muntele Whitney, cursa, care va aniversa a 30-a ediție în 2017, se descrie ca fiind cea mai dură și mai extremă cursă de pe Planetă. Startul este la Badwater, Death Valley, cel mai jos punct din America de Nord, aflat la 85 m sub nivelul mării iar finish-ul este pe muntele Whitney la 2.530 m. Cursa acoperă trei lanțuri muntoase și are o diferență totală de nivel de 4.450 m pozitiv și 1.850 m negativ.
Dificultatea cursei vine, pe lângă lungimea ei și faptul că este parcursă dintr-un foc, și din faptul că participanții sunt expuși la temperaturi de peste 50 grade Celsius în zona deșertică și până la temperaturi negative în zona muntoasă, deshidratarea fiind una dintre cauzele majore ale abandonului.

 

Jungle Ultra, alergare montană, Peru

Jungle Ultra

Jungle Ultra Trail este o cursă pe 5 etape,  cu o lungime totală de 230 km. Traseul străbate cărări prin junglă, munți și sate, pornind din Cloud Forest, Peru și coborând 3.500 m către jungla Amazoniană. Participanții vor întâlni păduri virgine, animale sălbatice și nenumărate triburi ale Pădurii Amazoniene Peruviene pe măsură ce vor străbate cursa alcătuită din 5 etape. Cursa se desfășoară în sistem de autonomie, fiecare participant fiind nevoit să își care hamacul, sacul de dormit, mâncarea și celelalte provizii, precum să își și umple rezerva minimă de 2.5 l de apă.

Unul dintre factorii care fac această cursa să fie atât de dificilă est faptul că umiditatea atinge un nivel de 100%, făcând inutil procesul transpirației în menținerea unei temperaturi adecvate a corpului.

 

Marathon des Sables, alergare off-road, Desertul Sahara
Marathon des Sables

Marathon des Sables dispută titlul de cea mai dură cursă de alergare alături de Badwater. Este o cursă pe etape într-unul dintre cele mai inospitaliere medii – deșertul Sahara. Participanții aleargă în sistem de autonomie totală, fiind nevoiți să își care mâncarea și echipamentul pentru o săptămână. În afară de corturile berbere care sunt întinse în fiecare seară de către organizatori, orice altceva trebuie cărat în spate. Apa este raționalizată și dacă este depășita participanții primesc o penalizare de timp. Dur!

Pe scurt
250+ km
6 etape, 7 zile
o etapă lunga de 80+ km
temperaturi de peste  of 50+ grade Celsius

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.