#30daychallenge: Meditația

meditation-1350599_1280Cei care mă cunosc mai bine știu că pot să fiu și încăpățânat, inflexibil și că, uneori, am niște idei fixe de la care cu greu mă abat. Nu sunt puține și fixe. Sunt multe și fixe. :)) De aici cred că am și simțit nevoia provocărilor din #30daychallenge. Să testez anumite lucruri pe care altfel nu le-aș încerca.

Meditația face parte din această categorie. Recunosc că, în mintea mea, lucrurile care nu mă fac să transpir și să-mi bată inima repede, nu sunt pentru mine. Poate sunt faine dar pentru alții. Mie îmi place să fiu în mișcare, în viteză, în natură. Așa îmi ating eu starea de flow, în care totul din jurul meu scade ca și volum și sunt prezent 100% în ceea ce fac. Evident că nu pot face asta în fiecare zi, așa cum mi-ar și plăcea, ce-i drept.

Așa că… în scenă intră meditația.

Ca să continui pe aceeași linie ignorantă, pentru mine meditația însemna să stau degeaba și să nu mă gândesc la nimic. Ah da, și să-mi imaginez ceva frumos cu ochii închiși. Rușine, Silviu, rușine!

Laura deja practică meditația de mai mult timp și ea mi-a recomandat să folosesc o aplicație, Headspace, care mă putea ajuta cu primii pași. Practic, timp de 10 zile, imediat cum mă trezesc, îmi pun căștile în urechi și-l ascult pe Andy zece minute. Cu ocazia asta, am aflat și eu ce înseamnă meditația pe bune și nu este tocmai ce credeam. Și anume, obiectivul nu este să nu te gândești la nimic ci să privești gândurile și stările ca pe ceva obiectiv, care se întâmplă. Să nu te controleze ci doar să le observi. Metafora pe care o folosește Andy @ Headspace este cea a traficului. Ideea nu este să oprești traficul, ci doar să-l observi, de pe margine, cum se întâmplă.

Primele cinci zile au fost o experiență drăguță dar nimic mai mult. Nu pot să spun că am sesizat ceva diferit și nici în meditație nu îmi era mai ușor să let go. Mă gândeam prea intens la cum să nu mă gândesc intens! 🙂 Undeva pe la finalul primei săptămâni, am avut câteva momente, zeci de secunde poate, când am simțit o liniște interioară foarte reconfortantă. M-am simțit ca atunci când sunt la un maraton montan, afară e soare, munții cuprind tot orizontul iar eu alerg fără efort, și tot ce se aude este respirația mea și pașii pe potecă. Iar mintea mea, în acel moment, este senină ca și cerul sub care alerg. Pam-pam! Adică m-am simțit bineee de tot. Atât de bine încât de abia am așteptat ziua următoare.

Mai am încă 20 de zile din challenge și, cum demo-ul de la Headspace s-a terminat, caut acum alte resurse pentru a continua meditația.

Avantaje

  • este un mod liniștit de a începe ziua, ca un fel de reset
  • am o claritate și o concentrare mai bună în prima parte a zilei
  • învăț să controlez traficul de gânduri, de sentimente negative – frici, anxietăți
  • am început să visez mai mult și mai intens

Dezavantaje

  • am nevoie de ghidare la început, nu e ceva ce pot face singur

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.