Toate greșelile pe care le-am făcut în nouă ani de antreprenoriat și cum *#*$ mai rezist

Mi-am început cariera de antreprenor acum nouă ani, chiar înainte să împlinesc 25 de ani. Momentul, adică fix înainte de ziua mea, nu a fost deloc întâmplător ales. Mi se părea cel mai potrivit moment să încep pentru că aveam de gând să fac asta toată viața. Să spunem că făcea parte din planul meu de viață. Face palm! Acum îmi dau seama că nu știam pe ce planetă mă aflu. În fine, să trecem peste detaliile astea de cum am început. Ideea este că în dimineața zilei de 1 februarie 2008 m-am trezit, la propriu,  antreprenor. Și tot de atunci am început să greșesc. Și încă fac asta în fiecare zi. Am descris în continuare doar câteva dintre greșelile cele mai memorabile pe care le-am făcut și cu câteva cuvinte cheie despre lecțiile învățate.

1.Să fie perfect

Prima afacere s-a numit Enovate România, firmă de consultanță în leadership development. Ne-am apucat noi (adică eu cu Laura) să ne facem super logo, super prezentări, super cărți de vizită și toate astea înainte de a avea prima discuție cu un client potențial de-al nostru! Când totul a fost nice & shiny, ne-am dat seama că nici nu știam de unde să-i luăm. Ce să mai spun că nu știam chestii elementare: dacă au nevoie de produsul nostru, cine ia decizia de cumpărare, ce bugete sunt. Eh, lasă că am aflat pe parcurs, the hard way, și am și pierdut vreo trei luni înainte să dăm primul telefon.

Lecții învățate: Prototipare. Agilitate. Business Model Canvas.

2. Failing to plan is planning to fail 

Am avut un prim an greu, cu sute de telefoane de cold calling și zeci de întâlniri de vânzări înainte de a câștiga primul client. Nu o să uit niciodată sentimentul acela când, după atâtea refuzuri, cineva ne-a acordat încrederea. În mod surprinzător, după primul client, am început să ne mișcăm chiar bine și am semnat niște contracte incredibile. Ca să înțelegeți, am ajuns de la cifră de afaceri 0 la 100.000 Euro în doar 16 luni. Iar costurile noastre fixe erau nesemnificative. Partea proastă era că nu aveam nici un plan. Nici o strategie. Nu știam exact ce facem bine sau ce facem rău. Și nici nu ne păsa. Ceea ce, evident, la un moment dat, a avut un impact major și negativ.

Lecții învățate: strategie, obiective, KPI.

3. BMW ca șmecherii

Cred (sper) că a trecut destul de mult timp ca lucrul ăsta să mi se pare și mie haios la fel cum li se pare și tuturor prietenilor mei. Ce credeți că am făcut cu tot profitul pe care vă spuneam că l-am făcut în primii doi ani? L-am investit în ceva util? Marketing? PR? Dezvoltare personală? Nuuuu… Pentru că nu aveam nici un plan și fiind un wannabe bo$$, am spart profitul cumpărând o mașină, un BMW SH din Germania, normal. Nu marca sau ideea unei e mașina e neapărat problema mea cu mine, ci faptul că am luat-o cu bani cash, toți odată. În loc să fac ceva util..Iar mă enervez.

Lecții învățate: ce să mai zic…

4. Focus, motherf@cker!

Pentru că Enovate mergea destul de bine de la sine și pentru că, simt că mă repet deja obsesiv, dar chiar nu aveam nici un plan, m-am gândit să mai încep și alte business-uri. Fiind toate afaceri la început, îmi mâncau enorm de mult timp și energie. Asta a fost o greșeală pe care am făcut-o, sub tot felul de forme, de mai multe ori în viața mea. Am început tot felul de proiecte în același timp, de dragul de a le face, pentru că mă interesau, pentru că îmi plăcea să fac lucruri, să fiu ocupat și din alte motive pe care le-am aflat mai de curând (vezi mai jos).

Lecții învățate: E ok (și e mai greu) să spui ”nu”.

5. Where is the love

Pentru că începusem afacerile după niște criterii mai mult sau mai puțin întâmplătoare, nu eram cu adevărat pasionat de domeniile în care activam. Să spunem că nu m-aș fi văzut vreodată lucrând și peste 10 – 20 ani în domeniul respectiv. Asta însemna că nici nu aveam habar de direcția în care se duce, nu-mi plăcea să citesc despre lucruri conexe sau să vorbesc despre ele. Sigur, fiind capabil să învăț rapid și să prind lucrurile din zbor, făceam o impresie relativ ok că doar nu sunt idiot, orice ați crede după ce citiți articolul ăsta.

Lecții învățate: începe ceva într-un domeniu unde simți că poți contribui, de care ești pasionat.

6. Afaceri în familie

M-am tot gândit dacă să trec asta ca o greșeală sau nu. Laura și cu mine am fost colegi de facultate și colegi de muncă, ne-a plăcut mereu să facem lucruri împreună, de la sport și până la business. Reușim să ne completăm și facem echipă bună. Din ce-am mai tot vorbit cu diverși antreprenori care au încercat afacerile în cuplu, se pare că noi am fost un exemplu fericit. Totuși, la început, când nu aveam rezultate, am trecut prin multe episoade grele. O altă problemă a fost că nu aveam roluri și responsabilități clar delimitate iar unele zone erau total descoperite. Cred că și din punct de vedere strategic al unei familii, e mai înțelept să nu pui toate ouăle într-un coș, sau cum se spune.

Lecții învățate: make love not business.

7. Contracte & other legal stuff

Întotdeauna am fost de părere că mai bine te poți baza pe o strângere de mână decât pe un contract. Și în cele mai multe cazuri, așa și a fost. Până când, la un moment dat, sh*t happens și nimeni nu mai ține minte strângerea de mână. Acele puține dăți, când lucrurile au scăpat de sub control, au fost dureroase și costisitoare. Am învățat să mă uit la riscuri, să încerc să le diminuez, să am contracte bune și contacte de avocați în speed dial.

Lecții învățate: Totul e ok până când nu mai e. Investește timp și bani în contracte speciale pentru afacerea ta.

8. Scurtătura magică

Hai că încep să ajung și la chestiile mai profunde care cred că le-au cauzat și pe unele din ele dinaintea lor. 😀 Fiind un leneș de fapt, întotdeauna am căutat să fac lucrurile cât mai ușor, cât mai ”hackerește” posibil, cu minim de efort din partea mea. Am luat uneori decizii aiurea în felul ăsta, crezând că dacă, de exemplu, fac nu știu ce chestie wow pe marketing, nu mai e nevoie să fac și munca aia de zi de zi, de scris pe blog, de postat pe Facebook de vorbit cu clienții, de întrebat ce vor și ce fac.

Lecții învățate: Există o scurtătura magică și ea se numește MULTĂ MUNCĂ, amice!

9. M-ați prins, sunt un impostor.

Am ajuns și în zilele noastre, la cea mai nouă revelație despre mine. Nu știu dacă să-i spun greșeală cât este mai degrabă o atitudine. Am descoperit, cu mirare, că am un sentiment ciudat atunci când simt că mă aproprii de ceea ce eu cred că este o reușită, un succes. În loc să ”move in for the kill” și să dau lovitura finală, să pun umărul la acel efort în plus, reușesc să îmi găsesc o distracție, ceva care să mă ”defocuseze”. Un nou proiect, un nou serviciu, un nou parteneri, un nou caca maca. Orice dar să nu mai fac ultimul pas. În momentele respective, am un sentiment amar, ciudat, că nu merit să reușesc, că nu sunt la fel de bun ca alții care au reușit. Se poate să fie Impostor Syndrome.

Lecții învățate: E ok să fiu doar eu.

10….va urma

Poate părea că, la câte chestii am făcut aiurea, chiar nu știu ce fac în chestia asta cu antreprenoriatul. Uneori și eu simt asta. E și normal, fiind de fapt un impostor. :))

Dar e ceva care mă animă și care mă ajută să merg mai departe, zi după zi. De când am pornit acum patru ani pe noul meu drum cu Martin Adventures, am întâlnit deja sute de persoane care au beneficiat, într-un fel sau altul, de lucrurile pe care îmi place la nebunie să le fac: ture pe munte, ture pe biciclete, team-building-uri, tururi prin oraș șși tot felul de experiențe. Feedback-ul pe care l-am primit, relațiile pe care le-am construit, sentimentele pe care le-am trăit în aceste experiențe, toate m-au făcut să-mi dau seama că am ceva de oferit, ceva care îi face pe oameni să se simtă bine. Pot face o diferență oricât de mică. Și pentru asta merită să mă trezesc în fiecare dimineață și să merg mai departe. Și da, uneori să mai și greșesc. O să fie totul bine. 🙂

 

1 thought on “Toate greșelile pe care le-am făcut în nouă ani de antreprenoriat și cum *#*$ mai rezist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.